top of page

Hatha Yoga in Maurik

 

Hatha yoga is de meest bekende vorm van yoga. In deze vorm van yoga is het lichaam het uitgangspunt om aspecten in het leven die uit evenwicht zijn weer in balans te brengen.

 

Van alle stijlen van yoga zijn er twee die een belangrijke invloed hebben op mijn lessen:

 

De invloed van Saswitha Yoga. Dit is een vorm van hatha yoga die uitgaat van de eenheid van lichaam en bewustzijn. Adem vormt daarbij de verbinding. Adem gebruik je als middel om in jezelf die verbinding te ervaren. In de les merk je dit door de verdeling tussen staande, zittende en liggende houdingen. De adem is de dragende kracht in elke beweging. De klassieke hatha-yoga asana’s (oefeningen) voer je eerst dynamisch uit, als voorbereiding tot de statische houding. Daarnaast zijn er in elke les ontspanningsoefeningen, concentratie en meditatie, waardoor een complete ervaring ontstaat. De aandacht gaat naar binnen, naar jezelf. Je wordt je bewust van wie je werkelijk bent.

 

Ook de invloeden van Yoga Gita (opgericht door Sri Vijay Gopala) zijn in mijn lessen aanwezig. Yoga Gita verbindt zich niet met een specifieke stijl van yoga maar is yoga “beyond styles”. Door zo veel mogelijk balans te creëren in de bewegingen en houdingen ontstaat er balans in het dagelijks leven. In de houdingen krijgt het lichaam de tijd om opgebouwde blokkades op te ruimen. Hierdoor ontstaat ruimte en kan de levensenergie makkelijker stromen. Yoga op de mat is een spiegel van de mat van het leven zelf. Wat je op de mat tegenkomt is herkenbaar in hoe je reageert op gebeurtenissen in het leven.

De asana’s helpen je om je daarvan bewust te worden. Volgens de filosofie van Yoga Gita zit er geen prestatiedoel aan de beoefening van yoga, er is geen competitie, jij bent het doel, jij bent het, zoals jij het wil. Yoga helpt je het ritme te vinden in jouw beoefening en harmonie te brengen met jouw Zijn in het leven. Wanneer je dit ritme en deze balans in jezelf toepast en in je oefeningen, dan zal dat naar een enorme kracht leiden, vol van blijdschap en vervulling in je leven.

bottom of page