top of page

Yin Yoga in Maurik

 

Yin yoga is een rustige vorm van yoga. In de houdingen ga je naar een rand van je strekking die ongeveer 20% vóór jouw fysieke grens ligt zodat je 3 tot 5 minuten in een houding kunt blijven. De spieren worden daarbij zoveel mogelijk ontspannen waardoor je op een diepere laag terecht komt; het bindweefsel. Bindweefsel heeft een steunende, dan wel verzorgende functie en beschermt de organen. Omdat je langer in een houding blijft maak je gebruik van kussens, dekentjes en blokken. 

In Yin yoga strek je meridianen/nadi’s. Dit zijn kanalen waar energie door stroomt. Bij de acupunctuur worden in die kanalen de naaldjes geplaatst. Doordat je langer in een houding blijft kunnen door het leven heen opgebouwde blokkades worden opgeruimd. 

In de houding blijft je lichaam zo stil mogelijk. De spieren ontspan je, ze bewegen niet. Op die manier kun je de diepere laag van het bindweefsel ontspannen en op een milde manier strekken. Deze statische kwaliteit brengt met zich mee dat de adem kalmeert. 

Wanneer je stil in de houding blijft observeer je met een open blik wat zich aandient. Sensaties in het lichaam, gedachten, weerstanden … 'alles mag er zijn'. Sensaties komen en gaan. Dit is het moment waarop de houding meditatief wordt. Hier kun je het juiste evenwicht vinden tussen aanspanning en ontspanning. Het is een subtiele individuele afstemming, een innerlijk voelen. Een rustvolle alertheid. In ontspande inspanning balans en rust ervaren; fysiek, emotioneel en in de gedachten. Een moment waarin je aankomt in het NU ...

bottom of page