top of page

Yoga en Corona


Onlangs werd mij gevraagd of yoga iets kan betekenen voor mensen met Corona.

En zo ja, op welke manier? Dat is een interessante vraag.

Gelukkig ben ik geen ervaringsdeskundige op dit gebied. Maar, ik heb wel berichten gekregen van cursisten die er mee te maken hebben gehad.


Bij Corona ervaren mensen vaak benauwdheid. Het proces van de adem is verstoord. Dat is lastig en angstig. Hoe ga je daar mee om?


Yoga – adem

In zijn algemeenheid helpt Yoga de flexibiliteit, kracht, mobiliteit en conditie van mensen te vergroten. Juist nu, in deze periode van Corona is het belangrijk om het lichaam sterk en soepel te houden, zodat je je weerstand op peil houdt.


Bij yoga besteden we veel aandacht aan de adem. De adem draagt onze levenskracht.

Iedere les volgen we met aandacht de adem en bewegen we op het ritme van de adem. Regelmatig doen we ademoefeningen zoals de adem in vier fases (samavritti pranayama) of de wisselende neusadem (nadisodhana pranayama).


Yoga - lichaam

Tijdens de les merken we ook op hoe ons lichaam reageert op de oefeningen. Hierdoor leren we ons lichaam beter kennen.

Wat altijd al belangrijk was, en nu op een nog bewustere manier, is te weten hoe je lichaam normaal gesproken aanvoelt. Het maakt dat je sneller signalen herkent die wijzen op veranderingen in de energie. Soms bruis je van energie, dat maakt het leven lichter. Op andere momenten voel je je zwaar en loom. Bij beide kun je vaak achterhalen wat jouw energielevel beïnvloed heeft. In het eerste geval zijn dat vaak blije dingen of je hebt yoga gedaan, je bent lekker aan het sporten geweest en zo verder… Een verlaagd energieniveau kan het gevolg zijn van stress, ziekte of een minder gezond voedingspatroon. Enfin, je kunt dit voor jezelf wel invullen.


Ervaringen Corona - yoga

Hieronder deel ik ervaringen van cursisten. Let wel, dit zijn persoonlijke ervaringen! Iedereen heeft te maken met eigen omstandigheden en beleeft omstandigheden op een eigen manier.


Adem

“Wat hielp was dat je bij yoga bewust met de adem bezig bent. Het hielp ook om tijdens corona rustig in te ademen, niet krampachtig diep naar de buik, maar gewoon voelen wat haalbaar was. Daarna de adem even bewaren en vooral rustig uitademen. Dat is nog niet zo makkelijk als je je benauwd voelt.”


Verdragen

“Tijdens de (yin yoga) houdingen leer je verdragen dat er soms ongemak is, dat een houding niet altijd comfortabel is. Je leert accepteren dat het oké is om ongemak te verdragen. Ik merkte dat ik dat ik heel bewust heb toegepast. Kan ik verdragen dat ik wat minder lucht binnen krijg? Dat mijn hoofd wat licht is en mijn handen en voeten wat tintelen? Heb ik het vertrouwen dat mijn lijf dit kan? Kan ik accepteren dat het niet zo comfortabel is, zonder dat ik gelijk weer iets moet veranderen/aanpassen?

Doordat ik dit deed, creëerde ik rust en raakte ik niet in paniek. Daardoor kon ik weer heel goed voelen wat in mijn lijf gebeurde. Ik kon ook beter inschatten of het nog verantwoord was om het alleen te doen. Het alternatief was natuurlijk om de huisartsenpost te bellen. Waarschijnlijk was ik dan geholpen met prednison. Maar ik denk dat dat op lange termijn mijn herstel en weerstand weer had benadeeld. Dus ben blij dat het me zo is gelukt.”


Tijdens een yoga les na corona

“Ik vond het fijn om even de energie weer te voelen stromen. Ik ben nu wel heel moe in het hoofd.

De ademhaling gaat sneller dan de oefeningen waardoor dat soms door elkaar loopt.

Ook werd ik wat draaierig van de neerwaartse buigingen.

De corona maakt dat de ademhaling sneller is, omdat de longblaasjes niet allemaal hun werk goed doen. Ook de hartslag is ongeveer 20 slagen hoger dan normaal.

Het was pittig, maar fijn om er weer bij te zijn.”


Hartslag

“De basis hartslag is hoger. Dit maakt dat de conditie zo achteruit gaat.

Bij de fysio worden we behandeld volgens een COPD protocol.

Wij hebben veel restklachten, maar we horen ook van mensen dat ze helemaal geen klachten hebben.”


Herstel

Ik heb in de eerste weken van herstel, dus nadat de griep klachten verdwenen waren, vooral ademoefeningen gedaan. Zoals Nadisodhana (wisselende neusadem). Ook een klankschalen meditatie hielp mij in een diepere ontspanning te komen. Dit alles om de buikadem weer te gaan gebruiken. Ik zat na de corona meer in borstkas, meer oppervlakkig.

Momenteel merk ik dat rotaties (draaiingen in de wervelkolom) goed zijn om alles los te krijgen qua spieren voor de ademhaling.

Intense oefeningen waren de eerste weken geen optie voor mij.

Ik heb vooral gewandeld om conditie op te bouwen: van eerste dag na quarantaine een rondje om het huis tot nu 30 minuten achter elkaar.”


Mantra

"Dit is een moment van lijden,

lijden hoor bij het leven,

laat ik in het hier en nu vriendelijk voor mezelf zijn."


Uitgelichte berichten
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page